Blog Archive

Sunday, January 2, 2011

Post SocialPhone Kurtarıcımız "Hero" ve kadim dostu "Burrito"


Adobe Flex framework'unun yeni sürümü Flex 4.5 yada Adobe'nin alpha adıyala Flex Hero. Bir kaç aydır Beta olarak dağıtılmakta. Şimdilerde birde ona yarenlik eden bir IDE var. FlashBuilder'in yeni sürümü "Burrito"

Hatırlayacak olursak, Flex 4 içinde alpha ismi olarak Gumbo seçilmişti. Gumbo meğersem proje yöneticisinin soyadı imiş.acaba "Burrito" kim?

neyse nedir bu "Burrito" ve "Hero" yada Hero niye Hero(Kahraman). Biraz hafızamızı yoklarsak en son Flash CS5 ile Adobe, IPhone için uygulama geliştirebilmeyi sağlamıştı. Ama IPhone gibi "Yavaş" işlemcilili bir telefon ile  Flash gibi "Hantal" bir sistem bir arada olmuyor. Önceleri steve jobs "IPhone'a flash sokmam" dedi. Ardında anlaşıldı ki zaten "IPhone flash kaldırmaz". Sonra Android geldi. Yüksek performanslı telefon. Tüm Telefon üreticileri çok beğendi. 1 GHz işlemci ile yine Adobe'un ağzı sulandı. İşte Hero'muz burada sahneye girmeye hazırlanıyor.

Sosyal Ceptelefonları için yazılım geliştrmenin zahmetli, pahalı ve ağır ilerleyen bir iş olduğunu gören Adobe, birazda bu pazarsa söz sahibi olma arzusundan, önce bir Android SDK çıkartı ama geliştiriciler için karmaşık gelince bunu Flex'e entegre etti. Adı da Hero oldu.

Hero'yu buradan indirebilirsiniz :
http://opensource.adobe.com/wiki/display/flexsdk/Download+Flex+Hero

yada Hero 'su içinde Burrito'yu buradan indirebilirsiniz:
http://www.adobe.com/cfusion/entitlement/index.cfm?e=labs_flashbuilder_burrito

ilk Hero uygulamamızda dikkati çeken ilk şey MobileApplication tag'i ile uygulamanın oluşturulmuş olması. Demek ki Adobe AIR'in gerçektende her platformda çalışamayacağını anlamış. Mobil uygulama kavramına geri dönmüş.





























Eğer uygulamadan bir release build alırsanız. .apk uzantılı Android paket dosyasını görebilirsiniz.


















Android uygulaması geliştirenler apk dosyasını yakınan tanırlar.Ama detaylı bilgiyi Wikipedia'da apk başlığında bulabilirsiniz. Burada okuyacağınız gibi apk, jar benzeri bir sıkıştırılmış dosya paketi. Yani bu dosyanın uzantısını .zip yapıp açabilirniz. İçinde de tipik apk paketleri çıkar. Ama birde .swf çıkacaktır.
















Aradığımız .swf dosyası da assets klasörünün içinde. Yani bu şu demek oluyor. Tipik AIR uygulamalarında olduğu gibi paket bir flash oynatıcı birde flash swf dosyası ile çalışmakta.

Henüz bu şekilde geliştirilmiş bir uygulamanın Android işletim sistemli bir telefonda performansını test edemedim. Onu da başka bir yazı konusu yapalım.

No comments:

Post a Comment

Followers